Apotheka ziņas

Svarīgākais, kas tev jāzina par magniju

3. augusts, 2017

Ķīmiskais elements Magnijs (Mg), ko jau 1755. gadā atklāja britu ķīmiķis un fiziķis Jozefs Bleks (Joseph Black), ir viena no svarīgākajām un organismam nepieciešamākajām minerālvielām. Tas palīdz organismam vairot enerģiju, stiprināt imūnsistēmu un nodrošina asins cukura līmeņa regulēšanu. Magnijs cilvēka organismā piedalās arī neskaitāmos bioķīmiskos procesos un nodrošina normālu nervu sistēmas un muskuļu darbību.

Magnija nozīme

Lielākā daļa jeb 70% no cilvēka organismā esošā magnija atrodas kaulos, apmēram 25% muskuļos, savukārt asinīs tikai 1%. Magnijs ir iesaistīts visu uzturvielu kā, piemēram, ogļhidrātu, tauku un olbaltumvielu vielmaiņas procesos. Tāpat Magnijam ir svarīga loma šūnu funkcionēšanā, enerģētiskajā vielmaiņā un dažādos procesos, kas nodrošina organismu ar tam nepieciešamo enerģiju.

Pazīmes, kas liecina par Magnija trūkumu

Tāpat kā citas minerālvielas, arī Magnijs pats organismā neveidojas, tāpēc to svarīgi uzņemt ar uzturu.  Ja ikdienas uzturā iekļauj pārāk maz dārzeņu, lieto daudz alkohola un dažādus produktus ar augstu cukura līmeni, organisms ir pakļauts lielākam Magnija trūkuma riskam. Tāpat arī ilgstoša antibiotiku un citu medikamentu lietošana var strauji samazināt Magnija daudzumu organismā.

Tā kā Magnijs kopā ar Kalciju organismā nodrošina nervu un muskuļu tonusu, viena no pirmajām pazīmēm, kas norāda uz šīs svarīgās minerālvielas trūkumu, ir muskuļu sasprindzinājums, krampji un spazmas. Tāpat ilgstoša nelabuma sajūta, galvassāpes vai pat migrēna, nepārtraukts nogurums, iekšējs nemiers, ilgstoši slikts garastāvoklis un miega traucējumi var liecināt par šīs minerālvielas nepietiekamību organismā.

Produkti, kas satur Magniju

Lai atjaunotu un regulāri papildinātu Magnija “krājumus” organismā, vislabāk to uzņemt ar pārtiku. Ar Magniju visbagātākie ir zaļie lapu dārzeņi, kas satur hlorofilu kā, piemēram, spināti, lapu kāposti, brokoļi, kā arī dilles un zaļie lociņi. Avokado, vīģes un banāni ir ar Magniju bagātākie augļi. No zivīm ar Magniju bagātākais ir lasis.

Bagātas ar Magniju būs arī dažādas sēklas un rieksti – piemēram, ķirbju sēklas, sezama sēkliņas, mandeles, Brazīlijas rieksti. Ikdienā lietojot piena produktus ar zemu tauku saturu, piemēram, bezpiedevu jogurtu un kefīru arī vari uzņemt papildu Magniju. Arī tumšā šokolāde (ar vismaz 70% kakao satura) būs lielisks minerālvielas avots ikdienā.

Uztura bagātinātāji

Fiziski aktīvi cilvēki, sportisti, seniori, kā arī grūtnieces un jaunās māmiņas ir tās cilvēku grupas, kas pakļautas lielākam Magnija trūkuma riskam. Lai nodrošinātu organismu ar tam nepieciešamajām minerālvielām, var izvēlēties arī bezrecepšu uztura bagātinātājus, kas satur Magniju, Kalciju un citas nepieciešamās vielas. Konsultējoties ar ārstu vai farmaceitu, speciālists noteikti ieteiks ikvienam piemērotāko risinājumu.